diumenge, 20 de maig del 2018

La Rondalla

Què és una rondalla?
Una rondalla es una narració o relat en prosa, es oral i anònim. Conta fets imaginaris, consta d’un argument i un espai, te un inici i un acabament.
Podem trobar tres tipus de rondalla molt diferents com ara: les rondalles meravelloses que intervenen éssers humans, les rondalles d'animals que la fam sempre provoca els conflictes i les rondalles de costums són més tardanes en el temps que les meravelloses.

Les seves característiques:
Les rondalles es caracteritzen, en termes generals, per tenir una estructura fixa, pel tipus de personatge i les fórmules del narrador per obrir i tancar el relat.
En l’estructura fixa primer de tot hi podem veure la situació inicial que presenta als personatges i les seves circumstàncies, desprès esta el conflicte que sempre modifica el fet inicial, quan ja passa el conflicte ve l’acció que explica com els personatges el resolen i es la part més important de la narració, desprès ja es veu la resolució amb el resultat de les accions i per acabar la narració torna a estar estable sense conflictes.
En cada rondalla podem trobar diferents tipus de personatges com ara: l'heroi, el fals heroi, l'agressor, el donant de l'objecte màgic, la víctima, i els auxiliars de l'heroi.
Solen començar i acabar amb frases curtes, per exemple per començar: hi havia una vegada…, vet aquí en aquell temps… i per acabar: conte contat conte finit, aquesta història s'ha acabada.

En definitiva, podem conèixer una  rondalla com un relat construït segons la successió de funcions i que els seus personatges que realitzen les funcions són: l'agressor, el donant, l'auxiliar, la princesa, l'heroi i el fals heroi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Rondalla

Què és una rondalla? Una rondalla es una narració o relat en prosa, es oral i anònim. Conta fets imaginaris, consta d’un argument i un es...